Св. Ансгар – „апостолът на Севера“

St_Ansgar

На 03 Февруари се чества празника на Свети Ансгар – патрон на Дания, Норвегия и Исландия.

Кой е бил този човек?

Защо е заслужил почитта и статута на светец?

Роден е близо до Амиен, Франция през 801 г. след Христа в благородническо семейство. Става бенедиктински монах в близък до родното му място манастир. След като напредва в обучението и постоянства във вярата бива преместен във Вестфалия. Документирани са думи на младия Ансгар към свой приятел: „Едно чудо, бих помолил Господ да сбъдне с благодатта си в мен – да ме направи добър човек“.

Възможно е това желание да е подтикнало монаха да се запише за мисионерско пътуване до Дания прз 826 г. след Христа. Придружава крал Харолд, който след като е станал християнин се връща от изгнаничество обратно в страната си. „Въоръжени“ с палатки, книги, молитви и много любов монасите мисионери  основават християнско училище в Дания. Новините за разпространението на християнството се разчуват и в съседна Швеция. Крал Бьорн кани Ансгар в  град Бирка, на езерото Меларен. Там през 829 г. се събира първото църковно общество в Швеция.

Ансгар живял във време на рязък контраст между християнска Европа и съседни езически северени народи. Крайбрежието на Северна Европа често е било опостушавано от датски варварски племена. Затова идеята да се споделя Христовата вяра с невъздържаните скандинавци би уплашила много хора. Ансгар обаче имал твърда решимост да извърши Божията воля, независимо от опасностите. Самият той бил пленен от пирати при едно от пътуванията си.

122436-004-E53086EF

831 г. дошла поканата за пост на архиепископ на Хамбург, която Ансгар приел. Така в продължение на 14 години, той имал възможност да ръководи мисионерската дейност за Скандинавските страни и района на Северна Германия. Основало се училище в Хамбург, което да подготвя млади хора с огън в сърцето за вярата.

След години на усилия и финансови трудности бил понесен нов удар. Викингите през 845 г. опожарили Хамбург – с особена настървеност нападали църкви заради позлатените съдове и орнаменти. За пореден път, народите на които Ансгар бил така отдаден да служи, не отвърнали със същата любов и приемане. Сякаш целия труд на един живот бил в пепелта на града. Варварството и езичеството надделявали над вярата в едниствения Бог.
848 г. Ансгар е бил назначен за ариепископ на Бремен.  Но повикът на сърцето му отново го водел на север. 854 г. отпътувал за Дания, само за да види как вражеска армия разрушава църквата и училището построени от него.

Marmorkirken_-_Ansgar
„Бъди дързостен братко, това към което сме се стремяли за Божия слава, с Негов помощ ще даде плод.“ Това били насърчителните думи, които дошли от френския владика и дали сили на Ансгар да продължи на североизток към Швеция. Там имало 4 църкви и една шепа вярващи. Въпреки това „апостолът на Севера“ не се надявал на човешки сили, а на Божията помощ. Продължил смело да пътува сред племената, да проповядва от Библията и да се грижи за бедните и робите, пленени от викингите. Отличавал се със скромност и смирение, които били достоен пример за вярващите: миряни и високопоствени свещенослужители.

Ансгар умира 64 годишен, на 03 Февруари 865 година в Бремен. След смъртта му продължават тъмните времена на езичество сред Викингите почти 200 години. Все пак, делата на бенедиктнинския монах оставят ярка следа в историята. Има няколко католически църкви с патрон Свети Ансгар. Ако се разхождате из Копенхаген или Хамбург, може да се натъкнете на някои от паметниците издигнати в чест на светеца. Римберт, архиепископът наследник, написал биография на Ансгар – Vita Ansgarii. Тя ни дава ценни сведения за живота и порядките на хората по онова време. В чест на Ансгар, един от кратерите на Луната е наименуван Ansgarius.

Животът на този човек, предизвиква всеки един християнин. Ако се наричаме с това име, трябва и да живеем като такива. Разпространението на вярата е лична отговорност, която изпълняваме според силите си. Някои се отправят на север, други на изток; а трети имат възможността да влияят положително на хората около себе си, дошли от четирите краища на земята.

262px-Bendixen_Ansgar

 

„Животът на Ансгар“ от Римберт тук на английски

Лунният кратер Ansgarius снимки тук

 

Източници: Wikipedia; Catholicseeking; OODEGR

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s