„В най-лошия случай“- Беър Грилс преследван от кучета

Получих одобрителни отзиви за предната публикация относно новото предаване с Беър Грилс – „В най-лошия случай“. Е, може да са относително рядко случаите на отказ на спирачките при спускане. Но следващата тема е особено актуална за българската действителност. Почти всяко предприятие си „отглежда“ по няколко кучета пазачи на собствеността. Тези животинки се умилкват около хората, които им дават храна, но се превръщат в ревностни пазители вечер или в ситуации, които смятат за враждебни. 

Истината е, че повечето от нас не знаят как да се държат с кучета. Не говоря за милите думи и носенето на остатъци от храна. Имам предвид отношение на човешко същество към животно. Как се пристъпва към кучето, каква емоционалност трябва да излъчваме, как да протягаме ръцете си и кога да обръщаме гръб? Тези въпроси са елементарни, ако се замислим – но много често биват пренебрегвани в контактите с улични кучета.

Така наглед безобидни ситуации може да бъдат тълкувани от животните като агресия и нарушаване на територията. Лично аз бях свидетел на такава случка преди дни. Беше една от първите хладни вечери, слабо осветен паркинг. Около къщичката на охраната бяха се свили на кравай няколко кучета пазачи. Очевидно се опитваха да се стоплят в близост до мястото, където получаваха храна и ласки. Един от собствениците на автомобил се бе запътил към паркинга. Умислен след дългия работен ден, не обърна много внимание на предстоящото преминаване през паркинга. С бавни и тихи стъпки навлезе в територията за паркирали автомобили, заобикаляйки налягалите кучета в гръб. В един момент, явно човекът стъпи върху каменист терен. Чакълът изхрущя под напора на стъпките и създаде внезапен шум, току зад гърба на налягалите животинки.

За миг главите се надигнаха, обонянието и зрението и слуха индикираха нарушител. След секунда се чу сподавено ръмжене, последвано от неистов лай, оголени зъби и атака към нарушителя на вечерното спокойствие. Горкия човечец се сепна, изненадан извика в миг на безпомощност. Все пак при вида на няколко срещу него нахъсани кучета, „натрапникът“ се окопити и със висок и повеляващ глас извика няколко команди: „Стой! Спри! Тихо!“.  С бавни стъпки, човекът се отправи по посока на автомобила си, постоянно с лице към кучетата. Доза адреналин в края на работния ден, пред погледа на нехаещ пенсионер охранител.

Имали ли сте подобни близки срещи с кучета? Как сте се измъквали? А дали можем да предотвратим фатални наранявания, ако предварително бъдем научени как да реагираме. Надявам се следващото видео да не ви влиза от полза. Но дори и да попаднете в неприятна ситуация – запазете спокойствие! Това съветва Беър Грилс… 

  

Какво да правим, при среща с агресивно куче?!

Виж видео >>>  

Връзки:

В най-лошия случай: Отказ на спирачки при наклон

Кой е Беър Грилс?

Вашият коментар